Konsten att städa

Text / Malin Letser
Foto / Sigrid Malmgren

Ett välstädat hem kan betyda mer än du tror. Inte nog med att det kan förenkla din vardag och ge mer tid för familj, vänner och avkoppling – det kan faktiskt förändra hela ditt liv. Tycker du att det låter som en utopi? Enligt författaren och städgurun Marie Kondo är det inte det. ­I boken Konsten att städa förklarar hon hur ett välstädat hem och förmågan att se livet i ett nytt ljus faktiskt hänger ihop. Budskapet är mycket enkelt: ditt hem ska vara en plats som ger utrymme för den livsstil du vill leva och den person du vill vara. Men det förutsätter att du är redo för en förändring. Du måste våga släppa taget om det förflutna, möta dig själv och vara öppen för framtiden. Först då kan du uppnå städningens magi.
Städa7

Rensningsresan – steg för steg

Konsten att städa har blivit kultförklarad, sålts i över två miljoner exemplar och legat på New York Times topplista – kanske är det värt att ge den en chans? Här nedanför har vi sammanfattat Marie Kondos tips så att du, steg för steg, kan skapa ordning på torpet och förändra ditt liv – en gång för alla.

Håll ditt hem städat – en gång för alla

Städa

Rena ytor ska vara rena


Din köksbänk är till för att förbereda måltider, inte för förvaring. Långa rader av flaskor och kryddburkar tar både plats och gör det svårt att hålla rent. Samma sak gäller i badrummet. Tvål, schampo och hudvårdsprodukter ska torkas av efter användning och ställas in i ett skåp. Det kan låta tidskrävande, men det är precis tvärtom. Det går mycket snabbare att städa om du inte har en massa flaskor och burkar som står i vägen. Dessutom minskas risken att det bildas kladd från produkterna.

Städa2

Förvaring


Det finns två skäl till att det blir stökigt:

1. Det är för jobbigt att lägga tillbaka saken på sin rätta plats.
2. Det är oklart var denna plats finns.

Förvara smart:

Utse en specifik plats för varje sak du äger.
Förvara alla föremål av samma typ på ett och samma ställe.
Sprid inte ut förvaringen.

Städa4

Undvik förvaring


Ja, du läste rätt! Ditt problem är inte att du har för dåligt med förvaringsutrymmen – ditt problem är att du har för mycket saker. Kom ihåg detta innan du köper massa nya, smarta förvaringslösningar. Det finns nämligen en inbyggd fälla i förvaring. (Förvaringsexperter är oftast samlare). Det är därför du måste börja med att rensa – därefter sortera. Din bostad har tillräckligt med förvarings-utrymmen som det är. När du väl har rensat kommer du att inse detta.

Städa3

Kläder


Du har tvättat kläderna, nu ska du bara lägga undan dem. Här kör du fast, eller hur? Här kommer ett gott råd: det bästa sättet att förvara kläder på är att vika dem. Du kan förvara 20–40 vikta plagg på samma yta som du kan hänga 10 plagg. Men det gäller att vika på rätt sätt. Målsättningen är att vika varje plagg till en enkel och mjuk rektangel. Du kanske tror att kläderna blir skrynkliga om du viker dem, men det är inte antalet veck utan ett högt tryck som gör att kläderna blir skrynkliga. Ett annat viktigt råd är att undvika säsongsbetonad förvaring. Alla kläder för alla årstider ska få plats i garderoben -undanstoppade kläder tappar glans och passform, dessutom skapar det bara ytterligare förvaringsbehov.

Städa5

Visa tack­samhet


Människan har bara förmågan att uppskatta ett visst antal ägodelar. Bara för att du äger många saker innebär det inte att du har förmågan att ta väl hand om dem. Oftast är det tvärtom. När du har rensat ut ditt hem kommer du att kunna ägna dina ägodelar den uppmärksamhet de förtjänar. Tacka dina kläder för att de har fått dig att må bra i dag – vik dem sedan varsamt och lägg in dem i garderoben. Samma sak gäller för alla dina övriga föremål som gör dig till den du vill vara. Visa tacksamhet och låt var sak få ha sin välförtjänta plats i ditt hem.