Kraftfull klorofyll

Text / Anna Thanner
Foto / Christian Gustavsson / Blommor från Årsta blomsterhandel

Att inreda med växter är hetare än någonsin – och en riktig hälsokur. Visste du till exempel att många av våra gröna kompisar är proffs på att tillföra syre, öka luftfuktigheten och rena luften från kemikalier som kan utsöndras från möbler, målarfärg, elektronik och liknande? Här är sju snygga växter med superkrafter.
Hartassbräken

1. Rosengeranium


Kallas även Doktor Westerlunds hälsoblomma och är uppkallad efter en läkare i Enköping som vid förra sekelskiftet rekommenderade den till sina patienter. Han ansåg att dess uppfriskande doft av citron, ros och ört kunde rena ohälsosam inomhusluft och hålla sjukdomar borta.

Hartassbräken

2. Hartassbräken


Förutom att den är rufsigt härlig med iögonfallande blågrå blad är Hartassbräken även en hejare på att rena luften. Genom bladen fångar den upp en betydande mängd av potentiellt skadliga gaspartiklar i ditt hem och avger syre i retur. Dessutom hjälper den till att höja luftfuktigheten!

Gullranka

3. Gullranka


En klättrande, flerårig skönhet som skapar en härlig djungelkänsla i hemmet. Den är ett geni på att öka luftfuktigheten och att ta upp och absorbera bensen och formaldehyd. Dessutom har vissa studier funnit att växten kan bidra till att undanröja oönskade lukter.

Fredskalla

4. Fredskalla


Bäst i klassen är Fredskalla som finns med på alla listor över rumsrenande växter. Denna eleganta sumpväxt från Sydamerikas regnskogar är ett mirakulöst litet grönt reningsverk och tar upp och binder en mängd skadliga ämnen, bland annat bensen, ammoniak, aceton och alkohol.

Paradisträd

5. Paradisträd


Läcker och lättskött suckulent med en härligt frodig, grön nyans. Trivs bra i sol och matchar väl med andra växter i ditt fönster. Tar upp koldioxid från luften och ger massor av syre nattetid. Eftersom den lagrar vatten i sina blad så gör det ingenting om du skulle råka glömma bort den då och då!

Svärmorstunga

6. Svärmorstunga


Robust, ståtlig och oerhört lättskött växt som passar perfekt till nordisk, avskalad design. Den renar dessutom luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen som kommer från plaster, färger, textilier och rengöringsmedel.

Ampellilja

7. Ampellilja


Charmigt spretig växt som passar perfekt i ampel där den kan hänga ner med all sin härlighet. Snabbväxande som fort blir vacker och omfångsrik – och som nästan är omöjlig att ha ihjäl. Allergivänlig och expert på att rena luften från formaldehyd.