De bor, reser och jobbar på 6 kvadrat

Text / Sofie Lundmark
Foto / Patrik Lindström/Privat

Sex välplanerade kvadratmeter på hjul – det är allt som krävs för att känna sig hemma var som helst i världen. Längtan efter naturen, surfing och skidåkning fick Lif Hydén och Fabian Omne att flytta in i en ombyggd van och ge sig ut i Europa.

ett friare liv där intressen, naturupplevelser och mötet med människor och nya kulturer får ta större plats. Precis så beskriver Fabian Omne och Lif Hydén sin rullande tillvaro på fyra hjul. Vid årsskiftet kom de tillbaka till Sverige efter fem månader på vift, där de bland annat hunnit upptäcka Tyskland, Frankrike, Spanien och Schweiz.

– På vintern åker vi skidor och på sommaren surfar vi. Det går utmärkt att kombinera med distansjobb efter­som vår van också är vårt rullande kontor, berättar Fabian och Lif, som båda jobbar med datorn som främsta arbetsredskap.


idén om att bo i bil började när Fabian och Lif bodde i Australien 2015. Där valde de att flytta ut ur sin lägenhet för att istället bo i en Toyota Hiace från 1989.

– Vi bodde i bilen i åtta månader samtidigt som vi surfade och ­jobbade. Det var helt fantastiskt att bo mitt i ­naturen och det gav oss mersmak på att bygga en bil med ett mer permanent tänk, berättar Fabian.

Tillbaka i Sverige började de leta efter en bil som kunde ta dem ut på turné ­genom Europa. Till slut slog de till på en skåpbil som de köpte av en vvs-firma. Bilen var full av dekaler som de fick börja med att skrapa bort, men efter lite kärlek och ombyggnationer blev den som de ville ha den. Några kriterier var att bilen skulle vara isolerad, ha rinnande vatten och el.

– Eftersom bilen är både hem och arbetsplats på samma gång blev det viktigt med el för att kunna ladda datorerna. Därför är bilen utrustad med en inverterare som är uppkopplad mot solceller och en generator, berättar Fabian.

Lif_van

När Lif och Fabian är lediga prioriterar de sitt stora intresse – surfing.

det finns många fördelar med ett liv på hjul, eller ”vanlife” som det ofta kallas. Fabian och Lif berättar att de framför allt har blivit bra på att hushålla med sina resurser.

– Vi har blivit mer medvetna om vårt svinn och hur mycket vi gör av med. Har vi fem liter vatten kvar så får vi tänka noga på hur vi använder det och planera var vi ska fylla på vatten nästa gång. Vanlife har gett oss en förståelse för kretsloppet och att inte ta allt för givet.

Att bo på sex kvadratmeter kräver planering och smarta lösningar. I bilen ryms inte mer än vad de verkligen använder.

– När man skalar ner sina materiella ting så finns det utrymme för något annat att växa fram. För mig har det skapat mer utrymme till livskvalitet. Vi spenderar också mindre pengar i husbilen än hemma och driftskostnaden är låg eftersom vi står stilla på samma ställe under långa perioder, säger Lif.

Lif
Lif Hydén

Ålder: 25 år.
Gör: Content Manager och frilansande skribent.
Följ: Instagram @tintsofdrifters

”Ett liv mitt i naturen väcker en stark vilja att ta hand om den. Vi älskar att resa och vill fortsätta upptäcka.”

– Ett liv mitt i naturen väcker en stark vilja att ta hand om den. Vi älskar att resa och vill fortsätta upptäcka både Europa och andra delar av världen. För att kunna göra det vet vi att vi måste ta hand om vår värld och göra vad vi kan för att förbruka så lite resurser som möjligt. Därför känns det bra att vanlife är ett­ hållbart sätt att leva, bo och resa runt på, säger Fabian.


i falun pågår just nu bygget av van nummer två. Till skillnad från den tidigare kommer den att vara utrustad med dusch och toalett samt vara dieseluppvärmd. Premiärturen med den nya bilen går till Lofoten där paret ska tillbringa sommaren, och i höst väntar Portugal.

Fabian
Fabian Omne

Ålder: 24 år.
Gör: Skribent och producent.
Följ: Instagram @tintsofdrifters
Lif_Fabian_van

I Falun bygger paret en ny van som ska ta dem ut på nästa äventyr.

Du behöver inte ge upp livets alla bekvämligheter för att leva vanlife. Allt beror på vad du har för inställning och vad du vill få ut av tillvaron. Under regniga dagar ligger Fabian och Lif inne och kollar Netflix i bilen.

– Det går också att träna och ­duscha som du är van att göra ­hemma, men du får så mycket annat på köpet. Något av det bästa med att vara på resande fot är att vi träffar så många människor som gillar precis samma saker. Flera av de vi träffat längs resan är i dag våra nära vänner.

”Något av det bästa med att vara på resande fot är att vi träffar så många människor som gillar precis samma saker. ”

Det bästa med att bo i bil är att ha naturen utanför dörren var du än parkerar. Från vardagsrummet är det bara bildörrarna som skiljer dem från storslagna naturupplevelser.

– Det är helt obeskrivligt att få ­somna med havets brus eller skogens sus utanför bilen varje kväll. Jag tror att vi aldrig kommer att tröttna.