”Här får jag sol, kaffe och hög musik”

Text / Sofie Lundmark
Foto / Maria Fäldt

Att slippa stressa iväg i morgonrusningen låter som en dröm för många. Lösningen kan vara att jobba hemifrån – en trend som växer sig allt starkare. – Vill jag jobba i pyjamas en hel dag kan göra det, säger Isabelle Sällström som har gjort hemmet till sin arbetsplats.

Att jobba hemifrån kan ha både för- och nackdelar. På plussidan hamnar möjligheten att styra sin egen arbetssituation, medan det negativa kan vara att du sällan träffar kollegor och affärsbekanta. För pitebon Isabelle Sällström är fördelarna betydligt fler, och flexibiliteten är det hon uppskattar mest av allt.

– Vill jag jobba i pyjamas en hel dag kan göra det. Samtidigt går jobbet utmärkt att kombinera med att ha små barn, säger Isabelle, som driver företaget Isaform sedan tolv år tillbaka.

Fram tills för två år sedan jobbade hon oftast på en barstol i köket. Där hade hon solen i ögonvrån, nära till kaffekannan och möjligheten att spela hög musik – några av de faktorer som får henne att hålla en hög kreativ nivå. Kaffe, sol och musik är fortfarande viktigt, men nu har hon istället flyttat sin arbetsplats till ett showroom i källaren.

Isabelle_05

– Det här huset är som gjort för att driva egen verksamhet! Hon som bodde här innan mig tillverkade dockor och hade det här källarrummet som sin verkstad. Det som är bra är att det finns en egen ingång, det gör det extra tydligt vad som är min arbetsplats och vad som är mitt hem.

En av effekterna av att arbeta hemifrån är att jobbet ständigt är tillgängligt. Och när det inte finns någon naturlig gräns mellan vad som är jobb och fritid blir självdisciplinen extra viktig.

– Det gäller att kunna blunda för diskberget och dammråttorna, men lika mycket att ge sig själv ledigt när arbetsdagen är slut. Utmaningen med ett kreativt yrke är att man inte vet när idéerna faller på, säger Isabelle, som ofta sitter i soffan och jobbar på kvällen.

Isabelle_03

”På ett sätt jobbar jag nästan hela tiden, även om jag inte alltid upplever min vardag som ett jobb. Ibland känns det som att jag har ett låtsasjobb.”

– Det är då jag slappnar av. Så på ett sätt jobbar jag nästan hela tiden, även om jag inte alltid upplever min vardag som ett jobb. Ibland känns det som att jag har ett låtsasjobb, säger Isabelle och skrattar.

– Men man får försöka känna efter när, var och hur man trivs bäst med att jobba. Inget är rätt eller fel.

På isaform.se kan kunderna handla hem prints och produkter dygnet runt. En del skickas med post över hela Sverige, medan en del beställningar hämtas direkt på plats. Både för sin egen, familjens och kundernas skull har Isabelle satt upp upphämtnings-tider varje vecka.

– Eftersom min arbetsplats är där vi bor måste det vara en trygg plats för hela familjen. Fördelen med att ha bestämda kundtider är att vi vet när kunderna kommer, och då kan de gå direkt till mitt showroom eftersom det finns en separat entré.

en förutsättning för att trivas med att jobba hemifrån är att uppskatta flexibiliteten och friheten som följer med att inte behöva åka till ett kontor på morgonen. Baksidan är att det ofta blir ensamt.

– Jag tror att det är viktigt att hitta sociala sammanhang där man får input från andra människor. Det behöver inte vara direkt kopplat till jobbet, bara att träffa människor är en inspirationskälla i sig.

– Min drivkraft har aldrig varit att tjäna pengar utan snarare att få mer fritid. Ett bra tips till andra som jobbar hemma är att fundera ut vad du har för drivkraft och vad du behöver för att nå ditt mål. För mig funkar sol, kaffe och hög musik bäst!

Isabelle_06
Isabelle Sällström

Bor: Piteå
Gör: Illustratör och formgivare som driver det egna företaget Isaform sedan tolv år tillbaka, www.isaform.se
Musik jag jobbar bäst till: Jordan ­Mackampa, Albin Lee Meldau och Bo Kaspers Orkester.
Isabelle_04

Isabelles bästa tips för att jobba hemma

1. Sätt upp ramar för dig själv. Försök vara disciplinerad och bestäm vilka tider du jobbar och när du är ledig.

2. Ta regelbundna pauser precis som på en vanlig arbetsplats. Unna dig en kafferast eller en promenad mitt på dagen.

3. Sök dig till sammanhang där du kan träffa människor och hitta inspiration till ditt arbete. Det är så lätt att fastna framför skärmen, men det sociala utbytet ska inte underskattas.

4. Skapa ett utrymme där du förvarar dina arbetsprylar. Då blir det tydligare när du är på jobbet och när du faktiskt är ledig.

5. Jobba där och när du trivs. Vill du sitta i köket eller i soffhörnet – gör det. Hitta en plats där du känner att du är som mest kreativ.