”Vi måste avdramatisera hela friluftsgrejen – det är inte rocket science”

Text / Therese Johansson 
Foto / Sandra Lee Pettersson

Som tjugoåring lämnade Markus Torgeby västkusten för att bosätta sig i en kåta i den jämtländska vildmarken. Där bodde han ensam i fyra år. Tjugo år senare är naturen fortfarande hans vardagsrum – skillnaden är att han nu har bytt eremitliv mot familjeliv.

när markus träffade sin fru Frida Torgeby ändrade livet riktning. I dag har de tre barn, bor i ett hus utanför Åre och sköter en stor del av sina jobb därifrån. Mycket av sin tid spenderar de utomhus – inte sällan sovande under bar himmel eller i Markus gamla kåta någon kilometer från huset.

– Det är något med luften, kylan och rymden. Att ligga i ett rum som är oändligt ger perspektiv. Att alltid sova i 21 graders värme gör att man tappar en dimension, livet blir liksom som en platt motorväg. Vi mår bra av kontraster, kylan ger ett yttre tryck, ett roder som hjälper oss att komma ner i varv, säger Markus.

Markus Torgeby
Markus Torgeby

Ålder: 44 år.
Bor: Undersåker utanför Åre.
Gör: Författare och föreläsare.
Aktuell: Med boken ”Sova ute”, som kom ut 2019.
Frida_Markus_Torgeby

2019 gav paret ut boken ”Sova ute”, skriven av Markus och med bilder och illustrationer av Frida. Med hjälp av både filosofiska ­betraktelser och handfasta tips om allt från eld­ning till hemligheten bakom den perfekta gröten berättar de om sitt utomhusliv och hur det har hjälpt dem till ett liv i balans.

– I boken vill vi utifrån våra egna erfarenheter inspirera till att göra medvetna livsval och få folk att reflektera över vad som är viktigt på riktigt. Vi berättar om hur vi växlade från fullspäckade, inrutade liv och karriärer till en friare tillvaro nära naturen. Vi valde bort status och fasta, högpresterande jobb, men vann så mycket mer. Ett mer närvarande liv, säger Frida.

Frida Torgeby
Frida Torgeby

Ålder: 43 år.
Bor: Undersåker utanför Åre.
Gör: Designer och fotograf.
Aktuell: Med boken ”Sova ute”, som kom ut 2019.
Frida_Markus_Torgeby_trappa

för paret torgeby är livet utomhus inte synonymt med färgglada skalkläder eller dyr utrustning. De vill hellre slå ett slag för det enkla, kravlösa friluftslivet. Att bara ta sig ut till närmsta glänta i skogen räcker långt – det behöver inte vara en avancerad expedition.

– Jag tror vi måste avdramatisera hela friluftsgrejen. Det är inte rocket science – människor har varit ute i alla tider. Du behöver inte ha speciella kläder eller utrustning, göra värsta vandringen eller bestiga ett berg. Det räcker att bara gå ut och hänga med naturen, känna vinden i håret och solen i ansiktet, säger Markus.

”Det räcker att bara gå ut och hänga med naturen, känna vinden i håret och solen i ansiktet.”

Även om bokens titel är ”Sova ute” så handlar det om så mycket mer – att visa på ett okonstlat förhållningssätt till naturen, menar Frida.

– Vi har försökt flytta ut vardagslivet, att liksom helt förbehållslöst och utan prestationer vara utomhus tillsammans med barnen. Vi springer på myrarna, gör upp en eld, pratar om vad vi ser. Försöker skapa en naturlig relation till skog och mark redan när de är små, en stabil grund som de alltid kan ha med sig. Jag tror att det är viktigt i en tid då människor kommer allt längre bort från naturen.

Torgeby

”Bara att ligga så och kolla upp mot stjärn­himlen är en underbar upplevelse, det lockar fram helt nya tankar.”

hemma hos frida och ­Markus är allt förberett för när någon i ­familjen blir sugen på att tillbringa en natt ute. Sovplatser finns utspridda lite här och var: på altanen, en bit in i skogen, på gården. Och det är inte så krångligt som det låter, säger Markus.

– Keep it simple. Har du en vanlig kallskumsmadrass med en ullfilt ovanpå klarar du att sova i temperaturer ända ner till nollan. Bara att ligga så och kolla upp mot stjärnhimlen är en underbar upplevelse, det lockar fram helt nya tankar. Dessutom sover man ju aldrig så gott som ute, alla borde testa!

Markus_Torgeby_eld

Tre tips: Sova ute

1. Man tager vad man haver


Det behövs ingen dyr specialutrustning för att sova ute. En kallskumsmadrass och en ullfilt duger vid plusgrader, annars funkar ett bra liggunderlag och en vettig sovsäck i de flesta lägen.

2. Väderstreck efter årstid


Välj väderstreck efter när på året du sover ute. På vintern får du skön värme av morgonsolen på östsidan medan väst­sidan skyddar dig från sommarens skarpa morgonljus.

3. Håll lagom värme


Undvik att ha för mycket kläder på dig när du ligger i sovsäcken – blir du för varm bildas kondens och då blir du så småningom både kall och blöt.