Ta med barnen på tågluffen

Text / Sofie Lundmark
Foto / Privat

Snabbt, smidigt och klimatsmart. Dessutom billigt och med stor flexibilitet. Under 2018 såldes rekordmånga Interrailkort och intresset för tågresor i Europa är större än någonsin. Lina Larsdotter Åström är en av dem som gärna väljer tåget före flyget. I augusti förra året gav hon sig ut på en tågluff med sin 11-årige son.

två nätter i Rom – det var allt som var bokat när de från ­tågstationen i Älvsbyn hoppade på nattåget söder­ut. Trion Lina Larsdotter Åström, hennes son Nemo och systern Sanna Eriksson inledde den drygt två veckor långa tågluffen hemma i Norrbotten, med Rom som första stopp.

– Resten bokade vi längs resans gång. Det gav oss mycket flexibilitet och vi kunde åka dit vi kände för just då, berättar Lina.

Att det blev just en tågluff på semestertrippen låg nära till hands för Lina som gärna reser med tåg både i Sverige och utomlands.

– Förutom att tåget är mer hållbart jämfört med flyget så är det också ett smidigt sätt att resa på. Du slipper transfer till och från en flygplats och behöver inte räkna in långa väntetider. Med tåg tar du dig dessutom från en stadskärna till en annan, ofta på bara några timmar.

Lina Larsdotter Åström

Bor: Piteå.
Gör: Musiker och frontend­utvecklare.
Drömresa: "Jag läste för ett tag sen om en tåglinje med superfina tåg som går uppe i bergen i Sydamerika. Det vore fantastiskt!"
wien-foto-sanna eriksson

Lina med sonen Nemo i Wien. Foto: Sanna Eriksson

under tågluffens gång upptäckte Lina, Sanna och Nemo flera bra strategier som underlättade resandet. För att varva tågresa med upplevelser stannade de alltid två nätter på varje ställe.

– Det gjorde att varannan dag blev en resdag och varannan dag kunde vi fokusera på att upptäcka staden. Att unna sig resfria dagar var viktigt för oss, särskilt eftersom Nemo var med och vi ville hinna få lite lugn och ro. Under de resfria dagarna kunde vi lämna ryggsäckarna hemma och bli mer flexibla utan tågtider att passa, vilket kändes skönt.


att sitta hemma och planera rutten utifrån Europas tågnät är ofta krångligt och tidskrävande. För att få ut det mesta av upplevelsen är det därför bra att ha en grundidé, men att vara ­öppen för nya möjligheter längs resans gång.

– Innan vi åkte hade vi gjort upp en rutt, och den höll vi ganska bra. Men på vissa ställen visade sig att det fanns andra bra sätt att resa än det vi hade tänkt ut, och då var det bara att köra på det alternativet ­istället. När vi kom fram till en stad gick vi alltid ­direkt till biljettkuren och köpte biljetter till nästa tågresa, berättar Lina.

Tågluffa i Europa – så funkar det

Interrailpass: Du kan antingen välja att boka resor allt eftersom, eller att investera i ett Interrailpass som Lina gjorde. Det innebär att du får åka så mycket du vill under ett visst antal dagar. Interrailpasset köps på interrail.se och kostar mellan 2 564 och 9 754 kronor beroende på hur länge du planerar att resa.
Bra sajter för att planera din tågluff: interrail.se, backpackning.se och europarunt.se
italien-florens-1

Upptäck lokal mat! I flera euopeiska städer arrangeras lokala matmarknader och festivaler.

”Att resa med barn innebär att man får bredda sitt egna perspektiv på vad man vill göra på en resa, det är oftast både spännande och kul!”

med hjälp av tåg som transportsätt hann de uppleva fem länder – Italien, Österrike, Ungern, Polen och Tyskland. Det mest oväntade stoppet var Wroclaw, en stad i Polen där de fick vänta på ett tågbyte i sju timmar.

– När vi kom fram till Wroclaw googlade vi på vad som fanns att göra. Det visade sig vara en otroligt vacker gammal stad med fin arkitektur. Det blev en pärla som vi aldrig hade upptäckt om det inte vore för att vi reste med tåg. Sådana oplanerade reseuppehåll inträffar aldrig om man tar flyget.

En av de främsta fördelarna med att ta med barnen på tågluffen är att det innebär nya perspektiv. Under tågluffen lärde sig Lina, Sanna och Nemo att kompromissa i valet om aktiviteter. Högst på Nemos önskelista stod bad och strandhäng.

– Jag hade exempelvis ingen aning om att det fanns fina stränder i Wien och hade inte upptäckt det heller om det inte varit för Nemo. Att resa med barn innebär att man får bredda sitt egna perspektiv på vad man vill göra på en resa, det är oftast både spännande och kul!

själva tågluffen gick totalt på cirka 9 000 kronor för Lina, Nemo och Sanna. Innan avfärd hade de köpt ett Interrailpass med sju resdagar att utnyttja under en månad. För barn under 12 år är Interrailpasset gratis.

– Resterande kostnader beror förstås på var man lägger ribban för resan, men vi valde att bo billigt genom att sova över hos vänner eller hyra boende via Airbnb. Till lunch och middag åt vi ibland lokal street food, ibland trerätters. Resan var helt klart värd vartenda öre!

3 bästa resestoppen

polen-wroclaw-4

1. Wroclaw


“En stad i Polen där vi hamnade i sju timmar till följd av ett oplanerat tågbyte. Det var en oväntad pärla!”

italien-florens-3

2. Florens


“Florens är en av mina stora favoriter – och framför allt landsbygden runtomkring. Dels för att jag bott där och dels för att naturen och maten är oslagbar.”

Alperna tågresa

3. Venedig till Wien


“Finaste tågturen gick från Venedig till Wien, där fick vi se alperna genom tågfönstret. Vi hade köpt med oss ­italienska delikatesser som förgyllde tågresan. “

Linas bästa tips:
Maximera tågluffen

1. Planera in resfria dagar


“Vi stannade två nätter på varje ställe – varannan dag reste vi och varannan dag fokuserade vi på att upptäcka området.”

2. Unna er platsbiljetter på tåget


“Det kostar några euro extra men är värt det när man reser med barn, dels för att vara säker på att få sitta och att dessutom få sitta tillsammans.”

3. Använd appen Couchsurfing


“Couchsurfing är en bra app för att få ­kontakt med lokalbefolkningen. De har bra koll på sin stad och kan ofta ge bra tips på vad som finns att göra och äta. De flesta städer arrangerar exempel­vis gratisfestivaler, konserter och mat­marknader. För att hitta bra mat är appen Tripadvisor riktigt bra.”