Hemma hos Takacs i Dagsmejan

Text / Daniel Cederlund
Foto / Felicia Yllenius

Vid årsskiftet stod fyra av de nio hus som utgör bostadsområdet Dagsmejan klara. Istvan och Inga-Katrin Takacs var några av de första att flytta in i Sollentunas senaste bostadstillskott.
– Området är helt fantastiskt – det är nära till allt, säger paret.

när bygget av bostadsområdet Dagsmejan i Sollentuna drog igång var det med hållbarhet i fokus – från genomtänkta materialval till sociala lösningar som en gemensam bilpool. Dagsmejan skulle bli – och blev – ett modernt område som byggdes klimatsmart utan att göra avkall på levnadsstandarden.

– Det är först när du kliver in på Dagsmejans gård som du ser huset i sin hela gestalt. Det ger en ordentlig wow-känsla, säger arkitekten Jacob Haas, som varit med och ritat området.


i januari blev Istvan och Inga-Karin Takacs bland de första att flytta in i kvarteret. Efter att ha bott i villa i många år kändes det naturligt att flytta till lägenhet och komma närmare barnbarnen i Sollentuna. Men det var ändå en slump att de började titta närmare på just Dagsmejan.

– Det var mäklaren som sålde vårt hus som föreslog att vi skulle kolla på Dagsmejan eftersom vi hade funderat lite löst på att flytta till Sollentuna. Jag minns att vi åkte ut och tittade på området. Det var bara en stor grop, men jag kände redan då att jag ville bo här, berättar Inga-Karin.

IngaKarin_IstvanTakacs_Dagsmejan_Lindbäcks_SuntBoende_19_FY_7897

Dagsmejan är ett modernt område som byggdes klimatsmart utan att göra avkall på levnadsstandarden.

även om dagsmejan byggdes med hållbarhet i fokus var det inte det som lockade paret Takacs att flytta in i fyran på 105 kvadrat. Men i efterhand har de upptäckt att bostaden och området fått dem att leva mer hållbart.

– Vi använder till exempel knappt ­bilen längre då kommunikationerna är så bra. Sedan har vi alltid varit noga med att inte slänga mat och ta hand om vårt avfall. Vi ser också fram emot den smarta sophanteringen som kommer att dra igång i området snart, säger Istvan.

IngaKarin_IstvanTakacs_Dagsmejan_Lindbäcks_SuntBoende_19_FY_7916

I efterhand har Inga-Karin och Istvan upptäckt att bostaden och området fått dem att leva mer hållbart.

”Vi trivs och känner oss som hemma, men samtidigt hittar vi nya smultron­ställen ­i när­området nästan varje dag.”

framför allt är det när­heten till naturen som verkligen fångat ­Istvan och Inga-Karin.

– Vi promenerar och cyklar mycket i närområdet. Vi trivs och känner oss som hemma, men samtidigt hittar vi nya smultronställen i närområdet ­nästan varje dag. Allt här har över­träffat vår förväntan.

Istvan och Inga-Karins utflyktstips i Sollentuna

badplats_solllentuna

Foto: Christian Gustavsson

1.


Naturen runt Edsviken och Törnskogen är fantastiskt vacker.

utegym

Foto: Erik Ohlsson fastighetsmäklare

2.


Edsbergs sportfält har massor av sport­aktiviteter att prova på – bland ­annat boule för oss och en parkourpark som lockar barnbarnen.

susan-yin-647448-unsplash

Foto: Unsplash

3.


Stockholm. Det tar max 30 minuter att ta sig in till city och mängder av aktiviteter. Vi har varit på Historiska museet och Stadsbiblioteket nyligen och planerar att gå på konsert på Berwaldhallen.

4.


Hasseldungen som vi har bakom ­huset med 150 järnåldersgravar är väldigt mysig. Där har vi sett flera ovanliga fåglar.