De leker sig fram – i vagnshuset på sex kvadratmeter

Text / Sofie Lundmark
Foto / Christian Gustavsson

De sålde sina ägodelar, lämnade stadspulsen och drog till Dalarna – för att leva i ett sex kvadratmeter stort vagnshus. Sedan dess har livet inte varit detsamma. David och Eliza Roxendal lever ett självförsörjande liv som många bara drömmer om.

Långt från betong, kollek­tivtrafik och storstadsträngsel. I Stjärn­sund i södra Dalarna lever paret Roxendal en avskalad livsstil som kallas permakultur, där det mesta är en del i ett kretslopp. De använder regnvatten för att spola i kranen, komposterar avfallet från utedasset till de egna odlingarna och trampar (!) fram smoothies genom en mixer på cykelns pakethållare. Allt för att ta tillvara på naturens resurser.
Men vi backar bandet lite. För David började projekt permakultur när han bodde i Berlin. Längtan efter att bo nära naturen hade alltid funnits där, och den tog fart ordentligt när han insåg hur svårt det är att få tag i mat med riktigt bra näringsinnehåll.
– Att vi ska stoppa i oss burkmat utan att ha en aning om var den kommer ifrån känns inte logiskt över huvud taget. Så en dag för fem år sedan när jag satt där i min grå lägenhet i Berlin ringde min bror och frågade om vi inte skulle starta ett perma­kulturprojekt hemma på pappas gård. Frågan kom helt rätt i tiden och jag svarade ja direkt.


Sagt och gjort. David gick från att vara storstadsbo till att flytta ut på landet inom loppet av bara några veckor – och hans liv förändrades i en handvändning.
– Jag längtar aldrig tillbaka. Visst kan det vara kul att åka till storstäder och vara kulturell i några dagar, men jag är alltid glad när jag får komma hem igen.

Stjarnsund_MGM9533_klar
David Roxendal

Ålder: 34 år
Bor: Stjärnsund i södra Dalarna.
Gör: Lever självförsörjande i ett vagnshus på sex kvadratmeter.
Eliza_Roxendal

David och Eliza  träffades redan i grundskolan i Montana. Eliza jobbade som manager på lastbilsverkstad innan hon bestämde sig för att byta liv och flytta med David till Stjärnsund.
– Det var inte självklart från början, men kärleken är stor och tack vare det fick jag möjlighet att upptäcka hur mycket jag gillar den här livsstilen. Det bästa är att få pyssla om hönsen och trädgården och att vara en medskapare i helheten som är vårt liv. Att vara självförsörjande innebär att jag är fri att göra vad jag vill, när jag vill det, säger Eliza.

Eliza Roxendal

Ålder: 34 år.
Bor: Stjärnsund i södra Dalarna.
Gör: Lever självförsörjande­ i ett vagnshus på sex kvadratmeter.

”Att vara självförsörjande innebär att jag är fri att göra vad jag vill, när jag vill det.”

många kanske ser perma­kulturprojektet som en utmaning, men för David och Eliza har det varit lätt tack vare att det är lustfyllt.
– Det har varit som en lek att skaffa fram alla de kunskaper som behövs för att leva på det här sättet. När något känns lustfyllt blir det lättare att göra svåra saker, som att bygga sitt eget vagnshus till exempel, säger Eliza.
Vagnshus, så kallas huset som David och Eliza bor i. Det är precis vad det låter som – ett litet hus på hjul, som går att flytta om man så vill. ­


Utöver vagnshuset som paret bor i har David byggt flera andra vagnar som används på gården. Han har bland ­annat byggt en biblioteksvagn med två sovplatser som han hyr ut via Airbnb. Dessutom finns en vagn som han drar med till olika marknader i trakten, där de säljer grönsaker och råvaror som odlats på gården. Det finns många fördelar med ett hus på hjul.
– Dels behövs inga bygglov när du bygger hus som är portabla. Dessutom är det enkelt att flytta på huset om det behövs, säger David, som med jämna mellanrum håller kurser i just vagnsbygge. Den senaste kursen höll han för bara några dagar sedan.
– Då byggde vi nio vagnar på fyra dagar. Intresset har blivit otroligt stort, säger David.

Roxendals5

David har lärt sig snickra på egen hand. Förutom det egna vagnshuset har han också byggt en biblioteksvagn med två sovplatser som han hyr ut via Airbnb.

”Vi vill leka oss genom livet och det är precis vad vi gör här och nu.”

vagnsbygget är en av många verksamheter som genererar en inkomst för paret. David är också ­utbildad inom film och driver det egna företaget Rox Productions.
– Att jobba för att tjäna lite pengar gör att vi kan investera i exempelvis verktyg som gör att vi kan bygga fler och bättre saker. Utöver det har jag och Eliza en del grönsaksförsäljning, cykeluthyrning, cykel­reparation och försäljning av plantor.
– Vi arrangerar också guidade visningar som har blivit väldigt popu­lära, där besökarna bjuds på lunch i vårt utekök. Med dessa aktiviteter klarar vi oss ekonomiskt utan problem, säger Eliza.
De menar att det är stor skillnad på hur mycket pengar man behöver och hur mycket man vill lägga ut. Behovet av pengar är inte större än 1 000 kronor i månaden per person för paret Roxendal.
– Det innebär att vi kan jobba några timmar i månaden för pengar. Resten av tiden kan vi lägga på att bygga upp våra lokala resurser på andra sätt, genom att jobba i trädgården, odla, ta hand om hönsen eller bygga något, säger David.

Rectangle 5 Copy

Potatis, rotsaker, svamp och bär. I David och Elizas jordkällare ryms allt de odlat och skördat – och de behöver nästan aldrig åka till mataffären.

medan andra människor åker till mataffären för att handla mat går David och Eliza ner i sin jordkällare och plockar på sig det de behöver. Den gångna sommarens skörd resulterade i flera hundra kilo potatis och andra rotsaker. Några grödor blir kvar i marken medan det mesta tas upp och förvaras i två stora jordkällare. På gården finns också svamp och bär som de lägger in, fryser ner, saftar och syltar.
– I år ligger vi bra till och kommer att klara oss fram till våren. Förhoppningen är att ha råvaror kvar till nästa gång vi får en skörd av samma sak, då vet vi att vi har klarat hela året. Redan i maj börjar en del råvaror komma upp ur marken igen, säger Eliza.

Roxendals Stjärnsund

I Stjärnsund delar invånarna på mycket, exempelvis odling och hållbara livsstilar. En pittoresk idyll, menar David och Eliza.

trots att david och Elizas självförsörjande livsstil påminner om ett ursprungligt sätt att leva har de inte gjort avkall på moderniteter som telefon, dator och internet. För­klaringen är enkel.
– Vi tycker att det är viktigt att vår verksamhet är öppen och transparent för att fler ska kunna ta del av vad vi gör och lära sig av det. Genom att visa vad vi gör så öppnar vi upp för en större mångfald. Kan vi locka hit människor som kanske brinner för musik, forskning eller något helt annat är det otroligt berikande för Stjärnsund. Byn är till för alla, menar de.

Permakultur Stjärnsund är i dag ett nätverk med 40-talet medlemmar. Tillsammans lever de och verkar för en levande landsbygd på olika sätt.
– Stjärnsund är en pittoresk idyll. De som bor här kommer hit för att det är en lugn plats att bo på. Vi delar på mycket, exempelvis odling och hållbara livsstilar. Många verksamheter överlappar och de flesta har sina egna trädgårdar. Gemenskapen är fantastisk men sedan kan alla förstås krypa hem till sig och bara mysa med sin familj om de vill det.

”Om vi vill, eller om vi skulle bli tvungna, klarar vi oss utan problem på vår egen matproduktion.”

i det moderna samhället handlar självförsörjning inte om att vara det till hundra procent. Det handlar istället om att klara sig om man verkligen måste.
– Om vi vill, eller om vi skulle bli tvungna, klarar vi oss utan problem på vår egen matproduktion. Men som det är nu väljer vi att njuta av bananer från Afrika och kaffe från Sydamerika – vi är inte fundamentalister på det sättet, säger Eliza.

Roxendals

Vagnshuset är bara sex kvadratmeter stort, men rymmer ändå allt paret behöver.

Det storstadsliv som David lämnade efter sig i Berlin är något han aldrig längtar tillbaka till. Även om livet i dag inte lämnar särskilt mer att önska drömmer David och Eliza om att växla upp verksamheten med mer mark, skaffa en större odling och att bli bättre på fler hantverk.
– Just nu har vi planer på att köpa en bit mark och expandera perma­kulturprojektet med fler djur, skogsbruk, underjordiska växthus och dammsystem. Det finns många möjligheter eftersom vårt hus går att ställa där det passar bäst. På sätt och vis lever vi redan som pensionärer även om vi jobbar hårt på gården. Det finns ständigt nya grejer vi vill bygga. Vi vill leka oss genom livet och det är precis vad vi gör här och nu, avslutar David och Eliza.

Roxeldals bästa tips till dig som vill bli permakulturist

1.


Hitta någonstans där du ­kan testa på den här livsstilen. Du kanske inte behöver köpa en hel gård, testa att hyra in dig först.

2.


Det finns bra grupper på Facebook för dig som vill flytta ut på landet. Där tipsar medlemmarna varandra om gårdar och hus som är till salu. Kanske kan du köpa en skog tillsammans med grannar eller vänner – allt beror på
vilken inriktning du vill ha.

3.


Samarbete är a och o. Genom att ta hjälp av människor med olika erfarenheter blir det bättre i längden
– ingen kan allt från början.

4.


Vill du börja i mindre skala går det att göra mycket på balkongen. Jag odlade en del på min balkong när jag bodde i Berlin. Googla på ”urban farming”, så får du en mängd tips om hur du skapar ditt eget matproduktionssystem i litet format.

5.


Glöm inte bort att själv­för­sörjning är en ganska grov lek att ge sig in i helhjärtat. Att slakta och att ta hand om djur är tufft, men det är ett sätt att komma närmare sitt ekosystem. Var beredd på att det kan ta en tid för kroppen att vänja sig vid kroppsarbete.

Permakultur


Ordet står för PERMAnent AgriCULTURE; långsiktigt uppbyggande. Målet är ett hållbart samhälle som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa och säkerhet – med utgångspunkt i platsens förutsättningar.