Vackra dukningar

Text / Sofie Lundmark
Foto / Christian Gustavsson

Vackra dukningar ­förgyller varje högtid – och det behöver varken vara krångligt eller dyrt att skapa en elegant och ­inbjudande känsla. ­Mycket går att göra med det du redan har hemma!­ Att deko­rera bordet med ­inslag från menyn, ­an­­vända köks­handdukar som ­servetter­­ och glas­burkar som ­ljus­hållare är en bra ­början. Här tipsar vi om tre nytänkande ­återbrukstips som du enkelt fixar själv. Trevlig fest!
Dukning bordsplacering

Bordsplacering


Ta det du har hemma och stämpla – kanske på en bit vanligt vitt papper, stenar, citroner, eller servetter? Stämpelfärg väljer du själv, men svart är en klassiker.

Du behöver:
Stämplar
Stämpeldyna

Låt gästerna hitta sin plats runt bordet genom att stämpla deras initialer. Det går att stämpla på det mesta, här har vi testat direkt på tallriken. Låt kreativiteten flöda!

Dukning rosettvikning rosett

Servettring


Varför inte tillverka egna servettringar med hjälp av färgat papper? Då kan du dessutom välja själv vilken färg som passar just ditt nyårsbord bäst. Som servett kan du sedan använda nystrukna kökshanddukar från linneskåpet!

Du behöver:
Färgat papper (vanligt A4 går bra)
Penna
Sax
Tejp

Rita ut de två bitarna enligt mallen och klipp ut. Det gör ingenting om det inte blir exakt efter linjerna. Vik in ändarna på den stora biten mot mitten så att det bildas en rosett och tejpa ihop. Linda runt den lilla biten i mitten och tejpa ihop. På baksidan kan du trä ett band igenom den lilla mittenbiten så att rosetten går att knyta runt servetten.

Dukning skål

Bordstabletter


Tänk utanför boxen och använd tidningspapper som bordstabletter. Både snyggt och fantasifullt, dessutom skyddar bordstabletten duken från fläckar och smuts.

Du behöver:
Tidning
Penna
Sax

Veckla ut tidningen och lägg tallriken upp och ner. Rita av tallriken hela vägen runt med en penna och klipp sedan några centimeter utanför strecket. Voilà – färdigt att använda som bordstablett.

Dukning blommor
Dukning kökshanduk servett
Dukning
Dukning fest

Ha en härlig fest!