Semestra ansvarsfullt

Text / Sofie Lundmark

Det finns flera sätt att resa hållbart. Det handlar inte bara om klimatsmarta resesätt, utan också om att välja destinationer som tar hållbarhet på allvar. Här tipsar vi om fem gröna resmål som på olika sätt gör det lilla extra för att bevara natur och miljö.
Hållbara_destinationer_Trollsjön

Foto: SJ/Roel Wijtmans

Sverige: Trollsjön i topp


Under vintern har svenska resenärer fått rösta om bästa alternativ till utlandsresa. Vinnaren blev Trollsjön, en bergsjö med alpkänsla mitt i Kiruna­fjällen. Här är vattnet härligt turkosgrönt och ett siktdjup på 36 meter gör sjön till ­Sveriges klaraste. Med SJ:s nattåg går det att nå Abisko och de ­närliggande tågstationerna Låkta­tjåkka eller Vassijaure. Därifrån väntar en sex kilometer lång vandring genom den grönskande ­dalgången Kärkevagge innan den kristallklara Trollsjön breder ut sig.

Hållbara_destinationer3

Foto: STF/Gösta Fries

Sverige: Bo naturnära med Svenska Turistföreningen


Äventyret Sverige har mycket att erbjuda. På flera platser i landet äger Svenska Turistföreningen (STF) över 300 boenden i form av stugor, vandrarhem, fjällstationer och hotell. Med hashtaggen #svemester vill STF uppmuntra fler att semestra på hemmaplan. Varför inte ta tåget till fjällvandringen i sommar? Abisko, Åre och Saltoloukta är tre destinationer dit du smidigt kan ta dig via tåg och buss.

Hållbara_destinationer4

Danmark: Cykelvänliga Köpenhamn


Med rena vattendrag, stora grön­områden, hög andel ekologisk mat och vindkraftverk som tornar upp i ­horisonten anses Köpenhamn vara en av världens grönaste städer. Här har man byggt ett utbrett nät av cykel­vägar, vilket gör att det lätt att upptäcka staden från cykelsadeln. Från Sverige ligger Köpenhamn bara en kort tågtur bort – perfekt för ­weekend­resan.

Hållbara_destinationer5

Foto: LAAX / Michael Adamina

Schweiz: Laax satsar på självförsörjning


Två timmars tåg- och bussresa från Zürich ligger Laax, en liten skidort med stora ambitioner. Här har ortens liftbolag, hotell och restauranger gått samman för att uppnå målet om att bli världens första självförsörjande skid­anläggning inom förnybar energi. Man är redan på god väg – bland annat drivs liftarna av sol­energi, ­pist­maskinerna drivs av hybrid­motorer och ortens hotell är byggda av lokalt virke.

Hållbara_destinationer6

Slovenien. Prisbelönta Ljubljana


Fyra år i rad har Sloveniens huvudstad Ljubljana utsetts till en av ­världens 100 mest hållbara resmål, av ­organisationen Green Destinations. Nyligen tog de hem utmärkelsen i ­kategorin Best in Cities 2019. Ljubljana har exempelvis stängt staden för all fordonstrafik för att skapa ett bättre klimat i innerstaden. De har också satsat hårt på själv­försörjning av lokala råvaror.