En dag i ditt liv

Text / Malin Letser

Stressen i vardagen tycks bara öka. Men vad gör vi egentligen med dygnets alla timmar? Här ger vi dig svaret – svart på vitt.
Stillasittande

7–8 timmar. Så stor del av vår vakna tid sitter vi ner varje dag, i genomsnitt. Sett till fritiden är tv-tittande den aktivitet som står för hälften av allt stillasittande.
(Folkhälsomyndigheten)

Fritid

4 timmar och 54 minuter. Så mycket fritid har kvinnor i genomsnitt per dag. Det kan jämföras med män som i genomsnitt har 5 timmar och 23 minuter fritid per dag.
(Källa: SCB 2011)

Sociala medier

1 timme. Så mycket tid lägger vi i på sociala medier -varje dag. Facebook fortsätter att vara den plattform som flest använder, men tillväxten är större för Snapchat och Instagram. Faktorer som ålder och kön påverkar vilka plattformar vi använder mest.
(Svenskarna och internet 2016 och 2017)

Vardagssysslor

Vardagssysslor som att laga och äta mat, tvätta, duscha och diska tar ungefär tre timmar av vår vakna tid varje dag.
(Adam Alter. “Why our screens make us less happy”)

En_dag_i_ditt_liv_5

2 timmar. Så mycket tid lägger vi i genomsnitt på att ”maska” på jobbet varje dag. Det -visar en studie som Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet, har gjort. Siffran är intressant med tanke på att vi lever i en tid då vi upplever att vi är väldigt tidseffektiva och stressade.

Så ofta kollar vi på mobilen

150 gånger per dag eller ungefär var 6–7 minut – så ofta kollar vi på vår mobil varje dag. Bland unga kan siffran vara upp till 300 gånger per dag, visar flera olika studier.
(Riskkapitalbolaget Kleiner Perkins årliga sammanställning av internettrender och europeisk statistik från Widespace)