Att mötas kring kärleken till växter

Text / Anna Thanner
Foto / Felicia Yllenius

Agnes Stuber saknade en plats där växtintresserade kunde prata gröna hem och utbyta tips om inomhusväxter på ett inkluderande sätt, utan pekpinnar eller tillrättavisningar. Resultatet blev Växtgäris. Vi ringde upp Agnes för att prata om Facebookgruppen som nu har över 12 000 medlemmar – och om hur det är att ha över 100 växter hemma

Berätta lite kort om Växtgäris.
– Gruppen har funnits i lite mer än ett år och är en mötesplats för växtintresserade, där medlemmarna delar med sig av sina kunskaper om inomhusväxter och ger varandra tips. Gruppen är separatistisk vilket betyder att bara personer som inte är män får vara med. Att den har blivit så populär tror jag dels handlar om gruppens upplägg – vi har tydliga regler och en snäll ton – och dels att den startades i en tid då växter är väldigt trendigt.

Agnes Stuber

Varför tror du att växttrenden har blivit så stor just nu?
– Det kanske hänger ihop med dagens stressiga klimat i samhället? Jag läste nyss en artikel om att människor upplever det som terapeutiskt att arbeta med fingrarna, vilket jag håller med om. Att odla är ett långsamt pyssel och jag tror att det är en paus människor behöver i vardagen. Dessutom är växter tacksam inredning – de skapar ett levande rum som man mår bra av – och från en hållbarhetsaspekt finns det något i att gå bort från konsumtionssamhället ibland och i stället skapa mer själv. Det känns bra att så basilika hemma i stället för att köpa en kruka i affären varje vecka. I Växtgäris märker jag att det är allt fler som odlar ätbara plantor som avokado, mango och kiwi. Jag tror och hoppas att den trenden stannar.

Agnes Stuber

Ålder: 27 år.
Bor: Rågsved, Stockholm.
Gör: Vänsterpartiets pressekreterare och bildredaktör.

”Jag är väldigt nördig och lever i ett väldigt grönt hem med runt hundra växter på mina 64 kvadratmeter.”

Hur ser ditt eget engagemang för växter och ett grönt hem ut?
– Jag har alltid haft växter hemma men inte på det här sättet. Nu är jag väldigt nördig och lever i ett väldigt grönt hem med runt hundra växter på mina 64 kvadratmeter. Jag är uppväxt i skärgården med en trädgård fylld av fruktträd, jordgubbsland och kryddor. När jag nu bor i lägenhet har jag inte längre den närhet till naturen som jag önskar, då försöker jag plocka in naturen i mitt hem i stället.

Vilka växter står högst och längst ner på topplistan?
– Svärmorstunga är inte min grej, men jag älskar olika sorters Philodendrons. Monstera är en annan favorit – de tar mycket plats och är både fina och lättskötta.

Tre tips från Växtgäris

1.


Det finns flera växter som gillar fuktig jord och för att skapa en trivsam miljö för dem kan du ställa växterna i ett vattenbad. Ett annat tips är att göra egna fuktgivare: klipp av en pet-flaska eller använd en glasburk, sätt ett snöre runt och häng upp ovanför ett element!

2.


Lär dig vilka växter som tål sol och skugga bäst, det spelar stor roll för att hålla växterna vid liv.

3.


Om du som Agnes Stuber älskar Philodendrons är det bra att veta att de gillar en speciell jordblandning med mycket torv. De finns en vulkansten som släpper igenom vattnet som passar bra att lägga i Philodendrons jord!