”Miljövänliga val ska berika livet – inte tvärtom”

Text / Linda Fritiofsson
Foto / Shutterstock/Pressbild

Att börja leva mer miljövänligt är lite som med träning: du ska inte gå ut för hårt. Då är risken större att du snart är tillbaka i gamla vanor igen. Det menar Ann Murugan, mental coach inom klimatpsykologi. Här ger hon sina tips för en mer hållbar livsstil.

Vad innebär det att ha en hållbar livsstil?

– Att leva i harmoni med sig själv och planeten, och inte på framtida generationers bekostnad. Att leva mer hållbart ska också vara hållbart för individen över tid.

Vad är egentligen klimatångest och hur tar det sig i uttryck?

– Det första steget är att du ofta är orolig för klimatet. Att få ett sting av ångest över miljön är sunt, men om du har klimatångest har du en ständig inre oro över klimatet. Det gynnar varken individen eller miljön eftersom du fastnar i problemet och inte blir särskilt handlingskraftig. Klimatångest kan ta sig till uttryck på olika sätt – en del blir apatiska och slutar engagera sig eftersom det är för ångestladdat, medan andra tar på sig rollen som miljödiktatorer och berättar för andra hur de ska leva sina liv.

Ann-Murugan-Mental-coach

Ann Murugan, mental coach inom klimatpsykologi.

Hur avgörande är vår inställning när det gäller att ställa om till ett mer hållbart samhälle?

– Helt avgörande, skulle jag säga. Det är lättare att göra en förändring om du har en vilja som kommer inifrån och inte bara en känsla av att du borde eller måste något. Med rätt inställning är det lätt och roligt att ställa om.

I pilotprojektet BeChange, som är finansierat av Klimatklivet, lär du och Stina Sundqvist deltagare att koldioxidbanta med klimatterapi. Hur arbetar du med att inspirera andra till mer miljömedvetna val?

– I projektet fokuserar klimatråd-givaren Stina Sundqvist på enkla åtgärder inom de tre huvud-områdena: ”bilen, biffen och bostaden”. Deltagarna får ”väga in sig” i den mängd koldioxid som deras livsstil släpper ut per år, vilket gör det överskådligt och lättare att se var de ska lägga fokus.

I pilotprojektet som är avslutat minskade deltagarna sina koldioxidutsläpp med i snitt 42 procent. Skrämsel-propaganda fungerar inte och jag tror inte på pekpinnar. I ett omställningsarbete är det viktigt att utgå från individen. Vi har alla olika förutsättningar och det gäller att hitta sina egna lösningar: vad kan jag göra och vilka förändringar är hållbara för mig? Det handlar om att livet ska bli mer berikande, snarare än begränsande.

”Det gäller att hitta sina egna lösningar: vad kan jag göra och vilka förändringar är hållbara för mig?”

Varför är det svårt att ändra invanda beteenden?

– Människor är vanedjur som ofta går på autopilot. Det krävs mer energi av oss de första gångerna vi ska ändra på något och då uppstår lätt ett inre motstånd. Det krävs därför en beslutsamhet för att klara av genomförandet. Ett råd är att hitta förändringar som passar din livsstil. Om du gör för stora förändringar, som kanske försvårar livspusslet, är risken stor att du ger upp och går tillbaka till gamla mönster igen. Fundera över vad som är meningsfullt för just dig!

Miljövänliga val hållbar livsstil

Anns tips för en mer hållbar livsstil

1. Prova dig fram


Testa trial-and-error-metoden. Vad händer om du gör något på ett nytt sätt? Kanske kan du testa att ta bussen istället för bilen till jobbet ett par dagar i veckan? Eller finns det andra alternativ som samåkning?

2. Ät mindre kött


I BeChange-projektet där deltagarna ska koldioixidbanta är ”biffen” en av de tre viktiga huvudområdena. Om du älskar att äta biff på en fredag kan du fortsätta med det – men då kanske du kan äta vegetariskt andra dagar i veckan.

3. Välj grön el


De flesta har möjlighet att välja miljövänlig el till sin bostad. För dig som bor i hus är det kanske till och med aktuellt att installera solceller på taket?

4. Flyg mindre


Hur viktig är den aktuella flygresan för dig, kan du transportera dig på ett annat sätt? Om det rör sig om en jobbresa är det kanske möjligt att ha en videokonferens istället.