Bli en medveten turist

Text / Sofie Lundmark
Foto / Shutterstock

Hållbart resande behöver varken vara dyrt eller svårt. Det mesta handlar om att ­reflektera, göra ­genomtänkta val och utmana gamla ­sanningar. Läs och se vad du kan göra för att bli en mer medveten turist!

samtidigt som resor är en stor orsak till utsläpp av växthusgaser ger det oss också mycket tillbaka. Många reser för att uppleva nya ­kulturer, smaker och platser. Men behöver vi resa så långt för att hitta det vi söker?

För de flesta människor handlar hållbart resande om själva färdsättet. Men det handlar minst lika mycket om vart vi väljer att resa och varför. Vi behöver inte sluta resa helt, men en gyllene ­regel är att resa närmare och mer sällan när det gäller långresor.

– Det finns mycket att upptäcka som ligger närmare än vad vi tror. Många flyger exempelvis till Nya ­Zee­land för att uppleva den ­storslagna naturen där hav möter berg. Men faktum är att Norges natur på många sätt liknar den i Nya Zeeland, säger Jonna Elofsson Bjesse på ­föreningen Medveten Konsumtion.


kategorin resor och transporter står för en tredjedel av svenskarnas utsläpp, enligt statistik från SCB. För att uppnå målen i Parisavtalet behöver alla Sveriges invånare minska utsläppen till ett ton koldioxidekvivalenter – jämfört med snittet som i dag ligger på tio ton. Där har resandet en bärande betydelse.

– Oftast kommer man långt med inställningen att ifrågasätta sitt resande, på samma sätt som man funderar över hur mycket man shoppar eller hur mycket man äter. Att ha den med­vetenheten i bakhuvudet är en bra början för att börja resa mer hållbart, säger Jonna Elofsson Bjesse.

Jonna_Elofsson_Bjesse
Jonna Elofsson Bjesse

Gör: Kommunikationsansvarig på föreningen Medveten Konsumtion
Mitt bästa tips för att resa hållbart: ”Res närmare och mer sällan”.
Smält-isglass

En tredjedel av svenskarnas utsläpp är resor och transporter.

”Fundera över vad en semester egentligen är, och jämför med vad en resa kostar för miljön.”

medan flygresor i Europa ofta går att ersätta med tåg saknas bra resealternativ till långresor som går till andra sidan jorden. När vi väl behöver flyga tipsar Jonna Elofsson Bjesse om att välja flygbolag som har kollektivavtal och erbjuder bra arbetsvillkor för sina anställda.

– Charterflyg är exempelvis bättre än reguljärflyg då det oftast är högre beläggning och resan innehåller färre mellanlandningar. Att flyga till Asien en gång var femte år kan dessutom vara mer hållbart än att flyga på flera weekendresor varje år. På Medveten Konsumtion förespråkar vi reflektion snarare än perfektion.


en av de främsta utmaningarna när det gäller hållbart resande är att vi vant oss vid en hög resestandard och sällan är villiga att helt sluta resa. Jonnas Elofsson Bjesses bästa tips är därför att reflektera över resans värde.

– Fundera över vad en semester egentligen är, och jämför med vad en resa kostar för miljön. Är transporten dit värt utsläppen? Går det att hitta alternativ som ligger närmare? Överlag behöver vi tänka om kring vad kvalitet är och vad vi förväntar oss av en resa. Kanske hittar du nya sätt att resa på, eller nya ställen att resa till.

8 punkter för att bli en medveten resenär

1.


Välj tåg när du reser inom Europa. Men åk gärna buss i Polen, ­Tjeckien, Ungern och Tyskland, där en stor andel av den el som försörjer tågen kommer från kolkraft.

2.


Om du ska flyga, välj ett flyg­bolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor för sin personal.

3.


Välj ett boende med ett genomtänkt miljöarbete eller miljö­märkning.

4.


På plats i en stad, köp lokal­producerad mat och dryck samt frukt och grönsaker efter säsong.

5.


Drick kranvatten om det går, om inte så köp hellre större vattenflaskor än flera små.

6.


Ät och bo på restauranger och hotell som ägs av ­lokalbefolkningen. Undvik all inclusive-hotell efter­som de oftast har utländska ­ägare och en liten del av ­intäkterna stannar i landet.

7.


Tänk på att det i vissa länder råder vattenbrist. Slösa inte på vattnet, ta korta duschar.

8.


Återvinn ditt skräp. Om det inte finns sopstationer där du bor, fråga hotellet eller ­lokalbefolkningen var du kan kasta skräpet.