Text / Sofie Lundmark Foto / Unsplash/Shutterstock
1. Furu
Från tallen kommer det populära materialet furu, som i dag används i bland annat pappersmassa, finsnickerier och bränsle. Många förknippar furu främst med timmerhus och 70-talets lackade inredningstrender. Ur spillmaterialet går det att utvinna kemikalier som tallolja, tjära, terpentin, fenol och harts.
2. Gran
Granens gulvita ved är mjuk och användbar. Tack vare sin raka stam lämpar sig gran till konstruktionsvirke, men även till råvara i papperstillverkning eftersom fibrerna är långa och slanka. Gran är ett av våra få vildväxande barrträd i Sverige. Den växer naturligt överallt, utom i allra sydligaste Sverige.
3. Björk
Björk är ett ljust och tämligen segt och hårt material som genom åren använts till bland annat möbeltillverkning, plywood, golv och svarvade material. Passar bäst för användning inomhus eftersom björk är ett känsligt material som lätt ruttnar vid fukt och röta.
4. Asp
Ett lätt och ljust material och näst efter björk Sveriges vanligaste lövträd. Träets fibrer är elastiska vilket gör att asp är svårt att få helt rakt vid klyvning. I dag används asp främst till massaved och tändstickstillverkning.
5. Ek
Ett exklusivt träslag som genom åren använts bland annat inom golv-, möbel- och båtindustrin. Virket är hårt, tätt och fukttåligt vilket gör ek till ett hållbart material. På grund av sin motståndskraft mot röta lämpar sig ek för konstruktioner utomhus.