Text / Sofie Lundmark
Alm, teak, körsbär, valnöt, björk, ek, bok, furu – ja i princip alla tänkbara träslag har toppat trendlistan under 1900-talet. En av anledningarna till att trä fortfarande är ett populärt inslag i våra hem är att Sverige har god tillgång till skog.
– Trä är ett tacksamt material att inreda och bygga våra hem med. Dels för att vi har en rik tillgång till olika träslag från våra svenska skogar, men också tack vare att det är möjligt att forma, fräsa, polera, behandla och förändra trä som fått en släng av tidens tand, säger Sofia Marmegård.
Under 70- och 80-talet kläddes allt från golv till tak in i en gulaktig
furupanel. Sedan svängde pendeln och inom loppet av bara några år var lackad furu passé och bland det värsta vi kunde tänka oss. Tro det eller ej, men nu har det ratade materialet återuppstått i en ny och fräsch tappning.
– Vi vill fortfarande omge oss med den naturnära känslan som finns i furu.
Men vi söker inte längre efter den tunga och ombonade känslan som dåtidens furumöblemang innebar.
I stället eftersträvar vi ett mer hållbart samhälle där kopplingen till skogen och rena material präglar inredningen. I dag målas träpanelerna i ljusa lätta färger för att anpassas till det moderna och nutida folkhemmets inredningsfilosofier, säger Sofia.
På tapeten 2017 står en stark medvetenhet om våra materialval. Därför omger vi oss gärna med närproducerade, ekologiska och giftfria naturmaterial där ljust trä, gröna växter och sten är nyckelord. Gärna i en blandning med återbruk, loppisfynd och hantverk.
– Trä är ett organiskt material som håller genom århundraden och i flera generationer framöver. Det är återvinningsbart, kan byggas om eller återanvändas i vilken form som helst. Har du en idé kan trä hjälpa dig att förverkliga den.
Swedish Grace
Tänk timmer, rustika material och påkostade trähantverk. Efter första världskriget började Europa byggas upp och i Sverige hämtades inspiration från klassicismen och antikens Rom. De trendigaste hemmen pryddes av fönsterspröjs och stora mörka trämöbler. Utomlands kallas stilen för Swedish Grace.
Foto: IKEA
Mjuk funkis
Krig härjar på nytt i Europa och i Sverige råder begränsad tillgång till byggnadsmaterial. Husen som byggs är små, bostadsbristen är stor och många familjer är trångbodda. Borta är krimskramset och in träder funktionalismen och fiffiga inredningslösningar i alm och björk.
Foto: IKEA
Teak-peak
I princip allt tillverkades i teak under 50- och 60-talet. Efter år med kraftig krigsrasonering blev det möjligt att importera exotiska träslag med stark hållbarhet. När möbelindustrin började samarbeta med formgivare och arkitekter resulterade det i tidlösa teakmöbler som står sig än i dag.
Foto: Shutterstock
Furutrenden tar fart
Under 70- och 80-talet präglades det mesta i inredningsväg av mustig och profilerad furu, sådant som i dag för tankarna till fjällstugan. Att klä in både möbler, väggar, tak, golv och köksluckor i profilerad och lackad furu var inte alls ovanligt. Tunga och massiva furumöbler klassades som riktigt exklusiva.
Från furu till körsbär
Under 90-talet möblerade vi med rödaktigt körsbärsträ kombinerat med ståldetaljer. Efter millennieskiftet vände trenden, då skulle furumöbler, köksluckor, väggar och tak – allt med spår av trä – få sig en omgång av den vita färgen. Ingen vill längre se skymten av varken furu, ek, björk eller körsbär.
Personligt och hållbart
Den individualistiska eran är här för att stanna och hemmen som byggs i dag ska spegla vår personlighet. I kölvattnet av hållbarhetstrenden byggs energisnåla hus, gärna helt tillverkade i trä. Tillbaka på trendlistan är teakmöbler och obehandlad furu med starkt fokus på återbruk, naturligt och lokalt.