Plastbanta är det nya svarta

Text / Maria Kowalska Elleberg
Foto / Christian Gustavsson

Anna Rydne går i bräschen för ett liv utan sopor och drömmer om en framtid fylld av väl­dimensionerade maskkomposter.

Life in plastic, it’s fantastic. Eller inte. Om Anna Rydne är ett fan av danska pop-gruppen Aqua är oklart, men hon är garanterat ingen plastälskare. Sedan hon först rensade badrummet på kemikalier har hon drivit bloggen Annas Kemtvätt. Där berättar hon opretentiöst – utan pekpinnar och dömande blickar – om vägen mot ett avfallsfritt och plast-befriat liv.

Hur väcktes ditt intresse för Zero Waste-livet?

– Det kom succesivt, jag har inte haft något speciellt miljöfokus genom min ungdom. Jag har nästan haft skygglappar och trott att allt som säljs i butikerna är kontrollerat. Jag funderade aldrig på vart saker jag slängde tog vägen. Det hela började med att jag inte ville att barnen skulle få i sig så mycket gifter.

Vad menas då med den gäckande termen Zero Waste? Enkelt förklarat innebär det att försöka leva utan spår, att lämna så lite avfall som möjligt bakom sig. Minst vinner! Medlemmar i rörelsen publicerar bilder på sociala medier där de glatt poserar med en årsförbrukning sopor – som ryms i en syltburk. Det är imponerande. 

– Jag började fasa ut produkterna ur badrummet och sedan kom plastbantningen – då började jag även att använda tygblöjor och ullkläder. Allting skedde inte över en natt utan började succesivt för tre, fyra år sedan.

nu är annas lägenhet i stort sett plastfri, med undantag för en och annan My Little Pony som ingen med ett hjärta i kroppen kan förneka en femåring. En take away-kaffe hämtas i egen mugg istället för i en pappkopp med plastlock, dagens skräp slängs i tre olika kärl istället för ett, och tyg-påsar får följa med till mataffären för att slippa både stora och små plastpåsar. Borta är sugrör och kemikalietunga krämer – och teflonpannans dagar är sedan länge över.

Vilken plast tror du är sämst för miljön?

– Det måste vara engångsplaster. Om du köper en Festis och sätter dig i parken kanske du inte tänker att du ska kasta den där lilla plastgrejen som sitter runt sugröret. Om du har några ungar som ska ha sitt är det lätt att den fladdrar iväg.

”Det handlar om att bryta en vana och när du väl har etablerat den nya är det bara ett annat sätt att göra det på.”

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.Förutom Anna som faktiskt gör allt. Hon orkar dessutom motivera oss andra, som grämer oss över miljöns tillstånd, att se ljuset i den smogiga tunneln.

– Det är jättemånga som säger: Men oj vad det här måste vara jobbigt för dig, men det är det inte. Då hade jag ju inte fortsatt. Det handlar om att bryta en vana och när du väl har etablerat den nya är det bara ett annat sätt att göra det på.

Vad är ditt nästa steg i resan mot Zero Waste?

Svårt. Jag har kommit rätt långt, men jag vill hela tiden göra någonting nytt. Jag läser ganska mycket om kompostering. Kanske ska jag utveckla min och testa andra varianter. Jag vill prova med maskar. Vi får se hur mycket jag kan ge dem att äta bara.

Screen Shot 2018-10-02 at 14.41.05
Anna Rydne

Ålder: 43 år
Bor: Stockholm
Gör: Kommunikatör och bloggare
Plastbanta plast

Det finns många alternativ att byta ut plasten mot.

Eftersom vi är fullkomligt omgivna av plast är det lätt att bli hemmablind. Dessutom kan det vara svårt att veta vilka produkter som innehåller plast – hur är det med den där filten i soffan, eller med tvålen i badrummet? Vi reder ut vad som är vad och hjälper dig på vägen mot ett plastfritt hem.

Plasternas märkning
Innan du ens börjar tänka plastbantning kan det vara bra att lära sig plasternas olika märkningar, vissa är nämligen bättre än andra. 01 som används till engångsflaskor är mjuk och det är lätt för bakterier att fastna. En bra tumregel är att undvika alla utom plasterna 02 och 05.

Plastbanta mera

Menskopp plastbanta

1. Mensskydd


Testa en menskopp i silikon istället för att använda tamponger eller bindor i plastförpackningar som innehåller mycket kemikalier. Känsliga slemhinnor mår mycket bättre av att slippa kemikalier.

Leksak trä plastbanta

2. Leksaker


Har du barn kan du försöka att sortera ut plasten bland deras leksaker. De kan innehålla diverse otrevliga kemikalier som inte alls är bra för en växande kropp.

Träsked gjutjärnspanna plastbanta

3. Köksredskap


Byt ut köksredskap i plast mot alternativ i trä och metall. Släng teflonpannan och köp en begagnad stekpanna i gjutjärn. Du slipper gifter och får ett kök fyllt med redskap som håller en livstid!

Naturgummi plastbanta

4. Bebisattiraljer


Byt ut plastnappflaskan mot en i glas eller rostfritt stål. Använd tallrikar i plåt eller bambu (men kolla så att de inte har något otrevligt bindmedel) istället för i plast.

Ull textil plastbanta

5. Tyger


Det kanske inte är något man tänker på så ofta, men det finns mycket plast i tyger och därmed i våra kläder. Det kan vara väldigt svårt att undvika just de här plasterna då de finns i många vanliga plagg och hemtextilier. Men en bra början är att välja en filt av ull istället för en av till exempel fleece samt att undvika syntetiska täcken i sängen.

Tygkasse plastbanta

6. Kassar


Ta med din egen shoppingkasse när du går och handlar, inte bara för att packa alla varorna i utan också för att undvika de små prassliga påsarna för frukt och grönt. Sy egna, använd ett gammalt örngott eller skippa helt att lägga tomaterna i en påse.