En kärlekshistoria: Min uppfinning

Text / Henrik Skapare
Foto / Christian Gustavsson/Sara Magnusson

Goda uppfin­ningar föds ur problem som behöver lösas. Vi lät tre personer som gått från tanke till handling att berätta om sina kärlekshistorier – idéer ämnade att göra världen bättre och samhället mer hållbart.
Sunt_Boende_Green-Furniture20171113_0146_framkall_filter

Det skulle dröja tio år innan stolen One C blev verklighet för Johan Berhin.

”Idén om att skapa en trästol i ett enda stycke fick jag redan i mitten av 90-talet, men det skulle dröja tio år innan One C blev verklighet. När för­säljningen tog fart insåg jag hur mycket möbel­industrin påverkar miljön och det ville jag inte vara en del av. Jag återlanserade därför stolen i ett mer hållbart utförande – och det blev startskottet för Green Furniture Concept som än i dag skapar hållbar design för offentliga miljöer. Jag vill att mina möbler ska vara en del i ett kretslopp – och stolen kommer alltid att ligga mig nära om hjärtat.”

Sunt_Boende_Green-Furniture20171113_0092_framkall_filter
Johan Berhin

Ålder: 44 år.
Bor: Höllviken, söder om Malmö.
Idén föddes: Under en utbildning i produktionsteknik 1995.
Framtidsdröm: Att visa världen hur bra, snygga och hållbara möbler kan bli och att de kan kan bidra till en positiv förändring.

”Drömmen om att kunna leva ett bra liv, som är hållbart för både mig själv och naturen, har gått som en röd tråd genom mitt liv. Webbappen Mobilsamåkning, som för samman människor som vill samåka inom ett avgränsat område, grundar sig i en vilja att kunna bo på landsbygden och leva hållbart utan att behöva köra så mycket bil. Sedan starten 2011 har tjänsten lanserats i sexton svenska byar från norr till söder, samt i några nederländska byar. På ett personligt plan har den betytt mycket för mig – inte minst på grund av alla människor som jag har träffat genom åren.”

maja soderberg
Maja Söderberg

Ålder: 37 år.
Bor: Tolg, utanför Växjö.
Idén föddes: Under uppväxten i småländska Allatorp där det var långt till bussen och avgångarna var få.
Framtidsdröm: Att hållbara kommunikationer ska växa. I det kan samåkning vara en viktig pusselbit.

”Idén till en dusch som återanvänder och renar sitt eget vatten fick jag för över fem år sedan. Studierna hade tagit mig till Texas där jag arbetade med ett projekt för Nasa. Om vi ska kunna bo på Mars måste vi ta tillvara på precis allting och det var ur den tanken min idé föddes. Jag brukar säga att jag vill kunna leva både grönt och skönt – utan att behöva kompromissa med komfort eller kvalitet. Med en produkt som minskar vattenförbrukningen med 90 procent, utan att flödet eller vattentrycket försämras, ­tycker jag att vi har kommit en bra bit på vägen mot en mer hållbar framtid.”

20171113_Orbital_0188_klar
Mehrdad Mahdjoubi

Ålder: 28 år.
Bor: Malmö.
Idén föddes: 2012, under ett examensarbete i industridesign genom Lunds tekniska högskolas samarbete med Johnson Space Center i Houston.
Framtidsdröm: Att återanvända vattnet i duschen är bara början. Visionen är att vi ska ha ett system som involverar hela hemmet.