”Idealet är att vara aktiv vilket påverkar vår relation till vårt hem”

Text / Anna Thanner
Foto / Shutterstock

Stress, stress och åter stress. På jobbet, men även hemma. Vi har pratat med Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, om prestationskraven som aldrig tycks ta slut och om hur vi kan återerövra hemmet som en trygg plats för återhämtning och vila.

Vad är det som gör oss mest stressade i dag?

– Det är såklart individuellt, men många känner sig stressade över att få ihop det så kallade livspusslet. Det handlar oftast inte om stress inför en enskild uppgift utan snarare om att vi försöker prestera inom för många områden samtidigt. Vi ställer helt enkelt för höga krav, både på oss själva och på andra.

Varför förknippar många sitt hem med stress?

– Stress tar sig i uttryck både i yrkeslivet och privat. Förr var jobbet något vi utförde för att försörja oss. I dag ser många sitt jobb som en chans till självförverkligande vilket innebär större prestige. Våra jobb ska visa något om vilka vi är som personer, därmed har jobbet förskjutits mot vår privata sfär. Parallellt med det finns en större press på prestation och effektivitet i våra privatliv. Det spelar ingen roll om vi brinner för att baka, inreda eller springa på fjället – i dag vill vi visa upp våra prestationer för andra och känner stress inför att vara bra även under vår lediga tid. Vi lever i en värld där vi matar varandra med att vi alltid kan göra lite bättre – det gäller även hur vi har det och hur vi beter oss hemma.

”Vi lever i en värld där vi matar varandra med att vi alltid kan göra lite bättre – det gäller även hur vi har det och hur vi beter oss hemma.”

Hur har vi det, och hur beter vi oss hemma i dag?

– Många värderar sitt hem utifrån omgivningens blickar, precis som vid andra prestationer. Sitter vi i soffan i långkalsonger hela helgen är det många som tänker på hur det ser ut från ett utomstående perspektiv. “Jag kan mer än så här”, tänker vi om oss själva och styr upp något att göra. Idealet är att vara aktiv vilket påverkar vår relation till vårt hem. Det är inte direkt någon som skryter om att inte dammsuga, laga långkok eller måla om den där väggen. Men det är även viktigt att ha ett jämställdhets-perspektiv på stressen i hemmet.

Kan du utveckla det?

Även om många relationer är relativt jämställda i dag är det kvinnor som utför majoriteten av det obetalda arbetet hemma. Men även när arbetet delas upp lika är det i regel kvinnan som är projektledare för sysslorna. “Om jag dammsuger kollar du att vi har mat i kylen, om du tvättar så bokar jag tågbiljetter.” Det tar mycket mer kraft och energi att även planera sysslorna jämfört med att bara utföra dem.

Hur ska vi göra för att få tid till att bara vara hemma?

– Stress är ett samhällsproblem och att bryta mönster och beteenden är svårt – särskilt när omgivningen fortsätter att prestera. Men du som individ kan bestämma vad ditt hem ska fylla för funktion: Ska det vara ett show room och en plats som du kan ta fina bilder på till Instagram, eller ska det vara din fredade zon? Bestämmer du dig för det senare kanske det är okej att bjuda hem vänner fast det är damm i hörnet. Är ditt hem en plats där en småbarns-familj ska trivas? Då är det ju rimligt att det ligger leksaker på golvet. Prioritera att vila i ditt hem istället.

Kerstin Jeding
Kerstin Jeding

Ålder: 47 år
Gör: Leg. psykolog och vice vd på Stressmottagningen
Hemma stress

Släpp prestationskraven och bjud hem till ditt stökiga hem!

Sju tips för att minska stressen i hemmet

1. Bestäm vad ditt hem ska fylla för funktion. Fundera på vad som gör dig lugn och skapa ditt hem efter det.

2. Sätt en tid på kvällen då du inte får prestera mer. Efter klockan 21 är du ledig, utan dåligt samvete. Borde du planera semestern? Det får helt enkelt vänta tills i morgon.

3. Dela lika. Om du lever tillsammans med någon kan det vara bra att tydligt dela upp det obetalda arbetet hemma mellan varandra.

4. Bjud in till ditt stökiga hem. Har du någonsin irriterat dig på att det står disk framme hos någon du hälsar på? Antagligen inte. Ta första steget och bjud hem en vän på (köpt) fika när det är stökigt hemma. Då släpper du på ett prestationskrav och föregår dessutom med gott exempel – kanske vågar din vän göra detsamma?

5. Genomskåda språket. Genom uttryck som “tänk positivt!” och “var lycklig!” har vi börjat tro att vi kan styra vår lycka om vi bara gör rätt, vilket gör att vi ser alla fel vi gör. Men tidigare nämnda uttryck är inte upplyftande, det är snarare extremt svåra krav som vi sällan lyckas med. Livet är ledsamt och jobbigt, mycket raksträcka och så några stunder av lycka och glädje. Det är okej att inte allt är på topp jämt.

6. Hur ser den där bilden ut från en annan vinkel? Vi har alltid jämfört oss med andra, det är inte sociala mediers fel. Men genom ständiga uppdateringar blir det lättare att jämföra sig. Vi vet ju att människors inlägg inte är representativa för deras liv i stort, men det glömmer vi lätt när vi ser en skärva av perfektion. Tänk aktivt på att du bara får se en liten bit från det där hemmet.

7. Du är faktiskt ett djur. Påminn dig om att många av de ideal vi försöker leva upp till i dag är ouppnåeliga för en människa. Tänk på att du faktiskt är ett djur, ingen robot.