Hitta lugnet i kaoset

Text / Malin Letser
Foto / Kristofer Hedlund

Om du känner att livet går för snabbt och att du inte hinner med allt du skulle vilja göra ska du få höra en sanning nu: det är inte tiden som är för knapp – det är du som har blivit för bra på att livspussla. Författaren och handelsprofessorn Micael Dahlen förklarar hur allting hänger ihop och hur du får livet att gå lite långsammare.

Försök att minnas vad du gjorde i dag för exakt en vecka sedan. Ge dig själv en ärlig chans att komma ihåg, utan att fuska (titta inte i kalendern).

Vad minns du? Kommer du ihåg vem du pratade med, vad du åt till lunch eller vilka möten du hade? Hände någonting speciellt under dagen? Ta god tid på dig! När du är klar kan du läsa vidare.

Färdig?

Om du är som de allra flesta har du vid det här laget insett att du inte minns särskilt mycket. I bästa fall kommer du ihåg en handfull händelser – om du ens minns dem. I många fall utgår vi bara från kalendern och drar oss till minne vad vi brukar göra på just den här veckodagen.

Lite läskigt, eller hur?

Den här övningen är hämtad ur handelsprofessorn Micael Dahlens bok, Kaosologi.

Boken tar avstamp i Micaels egna livserfarenheter som han kombinerar med forskning, statistik och studier rörande vår tids stora utmaningar: stressen, livspusslet, strävan efter lycka och den stora knäckfrågan: Hur lever man sitt liv på bästa sätt?

– Problemet i dag är att vi gör alldeles för mycket, just av den enkla anledningen att vi kan, inte för att vi egentligen vill eller behöver. I framtiden tror jag att vi kommer se tillbaka på den här tiden och tycka att vi var helt tokiga, säger han.

Micael Dahlen menar att det framför allt är alla måsten som ställer till det för väldigt många människor i dag.

– Det är likadant för de allra flesta: våra dagar är fyllda av alla möjliga förväntningar och måsten, dels i praktiken men ännu mer i våra huvuden. Det är där, i huvudet, som förväntningarna är som störst. Om vi inser det och börjar rucka på det märker vi att det egentligen inte finns så stora krav och måsten i praktiken.

Micael Dahlen

Micael Dahlen vet vad han pratar om. Inte enbart för att han har matematiska och statistiska förklaringar på det mesta i livet, utan även för att han själv har upplevt vad som händer när alla måsten tar över och livet bara går snabbare och snabbare tills kroppen kraschar.

– Jag har fått lära mig det här den hårda vägen. Min kropp slutade fungera och jag fick ta tjänstledigt i ett år. Nu är jag tillbaka och jobbar lika mycket som innan, men jag har börjat göra saker helt annorlunda och jag påminner hela tiden mig själv om följande: Gör jag det här för att jag vill eller för att jag måste?

Att ta sig tiden att stanna upp och känna efter mer i vardagen menar han är viktigt – annars är risken att vi hamnar i den där känslan av att livet springer ifrån oss.

Det är också detta som den in-ledande övningen visar prov på – när vi får allting att flyta på lite för bra resulterar det i att vi inte minns särskilt mycket av våra liv – varje dag ser ju likadan ut! I boken  förklarar Micael Dahlen detta fenomen med begreppet ”livssudd” – en term för hur livet kan te sig för väldigt många.

(I Kaosologi förklarar han detta fenomen genom att hänvisa till Einsteins favoritexempel: om du ser ett tåg svischa förbi framför dig uppfattar du hur fort det färdas framåt. Men om du själv sitter på tåget känns det som att du inte färdas framåt över huvud taget. Relativitetsteorin i ett nötskal, check!)

Micael Dahlen
Micael Dahlen

Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Gör: Författare, föreläsare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan

”Nu är jag tillbaka och jobbar lika mycket som innan, men jag har börjat göra saker helt annorlunda.”

Att många av oss upplever våra liv på just det här sättet beror alltså enligt Micael Dahlen på att vi är alldeles för bra på att få livet att flyta på, något som osökt leder oss vidare in på begreppet livspussel – det där pusslet som alla tycks kämpa för att få ihop.

Micael Dahlen har dock en helt annan syn på det hela: enligt honom är vi i själva verket alldeles för bra på att pussla. Den stora utmaningen enligt honom är alltså inte att lösa livspusslet – det är att lösa ”livssuddet”.

– Det som händer när vi hela tiden lägger alla pusselbitar rätt är att vi upplever att tiden går snabbare, säger han.      

Förklaringen ligger i att man bäst löser ett pussel genom att hitta likheter mellan olika bitar. Till slut ser man inte vad som finns på bitarna, bara hur de passar ihop. Detta i sin tur krymper tiden. I boken förklarar Micael Dahlen att det till och med finns ett begrepp för detta inom psykofysiken: tidskrympning. Snurrigt, eller hur? Problemet är ju att vi redan har för lite tid!

Hur kan det då komma sig att så många av oss ändå lever på det här sättet – ständigt pusslande? Enligt Micael Dahlen är en viktig förklaring att vi är alldeles för dåliga på att ställa frågan ”varför?”.

– Detta tror jag är roten till väldigt mycket av det onda i värden: vi glömmer frågan varför. Ofta tänker vi bara  ”därför!”. Sedan fortsätter vi att göra allting precis som vanligt.

Det bästa vore istället, enligt Micael, att stanna upp, tänka till och ställa frågorna: Varför gör jag som jag gör och varför känner jag som jag känner?

– Problemet är att vi sällan stannar upp och tänker över huvud taget, vi bara kör på. Anledningen till detta är att det är den enklaste lösningen för stunden; det mesta i livet går nämligen fortare att göra än att stanna upp och tänka till. Därför skjuter vi upp tänkandet och fortsätter att göra saker som vi inte skulle ha gjort om vi hade stannat upp en liten stund. Vi gör det så lätt för oss att det blir svårt.

”Varje dag påminner jag mig själv om att vrida och vända på saker och ting. Jag sätter ihop pusselbitarna på olika sätt.”

En av de största förändringarna som Micael Dahlen har gjort i sitt eget liv är just detta: han har börjat ställa frågan ”varför?”. Utifrån detta har han gjort sitt bästa för att sluta lösa livspusslet och istället fokusera på att lösa livssuddet.

– Varje dag påminner jag mig själv om att vrida och vända på saker och ting. Jag sätter ihop pusselbitarna på olika sätt. Det går alltid att göra någonting annorlunda. Det andra jag gör, vilket kan låta lite konstigt, är att jag har lärt mig att älska när saker går fel, jag frossar i det! Det är ju sådana saker som får livet att stanna upp, och det är misstagen man minns bäst i efterhand och kan skratta åt. Så det jag gör nu är att jag tar ut glädjen och nyttan med det i förskott. Jag kan vila i det, säger Micael Dahlen.

Micael Dahlen

Efter utbrändheten gör Micael Dahlen saker annorlunda, bland annat håller han alla sina möten med studenterna utanför högskolans väggar.

Men det är ju inte bara tidspressen och livssuddet som gör oss människor så stressade i dag – det är den där jakten på lyckan också. Alla vill vara så lyckliga. Även här har Micael Dahlen en hel del intressant fakta att dela med sig av. Till exempel följande: ingen eller inget kan göra dig lycklig för evigt, bara för en liten stund – max tre månader. Forskning visar nämligen att det är ungefär så länge känslan av lycka över en viss händelse kan stanna kvar. En förälskelse, lottovinst eller befordran kommer alltså inte att göra dig evigt lycklig – snarare kvartalslycklig.

Vid en första anblick kan det ju låta lite deppigt. Men det positiva med det hela är, enligt Micael Dahlen, att vi kan höja vår lyckonivå lite varje dag istället – det är faktiskt en mycket bättre taktik än att jaga de där stora händelserna.

– Det räcker med en liten lyckostund varje dag för att höja ditt allmänna välbefinnande.

Vad mer kan vara värt att veta för att leva mer i tiden? Tja, visste du till exempel att du fattar ungefär – 35 000 beslut varje dag? (Denna siffra är inte statistiskt säkerställd, men enligt Micael Dahlen är det den bästa gissningen.) Förmodligen har du inte ens en aning om att du fattar dessa beslut – du bara gör det. Så är det med det mesta i livet. Vi bara gör saker – av ren vana. Vad du äter, vad du skrattar åt, hur du klär dig, hur du jobbar, hur du kopplar av, hur du tänker och hur du rör på dig. Ja, i princip allt i livet görs av ren vana. Läskigt, eller hur? Eller som Micael Dahlen säger: om du är vad du gör har du ingen aning om vem du är.

Som tur är går det att vända vanans kraft till någonting positivt – nämligen ”vankraft” – Micael Dahlens ord för förmågan att -använda vanornas makt för att leva det liv du vill leva. Det går faktiskt – och det behöver inte ens ta så lång tid som många tror. Micael Dahlen är ett levande bevis på det. Han ändrade nämligen 40 vanor på ett år i samband med att han skrev boken Kaosologi.

– Det som händer när du skapar nya vanor är att du helt enkelt övertalar kroppen att gilla den nya vanan. Kort och gott tänker hjärnan så här om vanor, oavsett sort: ”If you can’t beat them, join them”.

”Vi tror ofta att livet handlar om allt det där stora. Men i själva verket är det precis tvärtom.”

Budskapet med detta – och egentligen med hela begreppet kaosologi är följande: att förändra sitt liv handlar inte om de stora grejerna, det handlar om de små.

– Vi tror ofta att livet handlar om allt det där stora. Men i själva verket är det precis tvärtom. Det är de små stunderna varje dag som är avgörande för din tillvaro och din känsla av lycka.

Micael Dahlen

Micael Dahlen berättar att hans hem fungerar som hans tatueringar: – Det ska vara fyllt av påminnelser om saker jag vill göra och känna.

Micael Dahlens bästa tips

Avmåstifiera ditt liv!


”Ett kännetecken för vår livsstil i dag är just alla måsten. Därför är detta också så viktigt att tänka på och förändra. Vi måste faktiskt inte göra allting. Det kan kännas främmande och skrämmande att ta bort massa måsten, men det gör väldigt stor skillnad. Det räcker med att pocka bort ett litet måste varje dag för att märka skillnad i vardagen. Testa! När du väl har gjort det kommer det bli lättare nästa gång. Måste du tvätta i dag, måste du gå på det där mötet just i dag? Måste du laga middag? Måste du träna en hel timme, räcker det inte med 20 minuter?”

Våga vara dig själv!


”Det här är oerhört viktigt, det vet jag av erfarenhet! Jag klarade ju nämligen inte av att vara framgångsrik, lyckad och bra på det sätt som många andra gör. Jag har verkligen försökt, men det har bara fått mig att känna mig ännu mindre lyckad. Det funkade helt enkelt inte. Nu gör jag bara saker på mitt sätt. Med det påstår jag inte att jag gör allting särskilt bra, men jag gör det särskilt! Det är kanske ett sätt som är lite svårare att avgöra huruvida det är rätt eller fel, men det är också svårare att ersätta mig med någon annan rakt av.”

De tre vanligaste svaren på frågan: vad behöver du för att vara lycklig?

1. Familj och vänner

2. Hälsa

3. Meningsfull sysselsättning


3 typiska saker som människor vill få ut av sina liv:

1. Leva ett långt liv.

2. Leva ett innehållsrikt liv.

3. Inte låta livet passera för fort.

Källa: Kaosologi, Micael Dahlen.